Maak iPad-movies

Het is eigenlijk zo simpel. Veel mensen bezitten een iPad, met daarop de geweldige app. Imovie. Waarom die niet actief gebruiken, in de wereld van het openbaar bestuur? Bijvoorbeeld tijdens congressen en conferenties. Wij zij er actief mee aan de slag (gegaan).

Formule De formule is eenvoudig. We maken een vooraf een storyboard. Bekijk een voorbeeld storyboard. Het filmteam (denk aan 2 tot 6 deelnemers) pikt er na kort inhoudelijk overleg een plaatje uit. Die vormt de basis van het filmscript. Het script wordt kort en krachtig uitgeschreven, waarbij we wel enkele technische wenken geven. Structuurtips (van introductie tot aan..) en vooral de oproep om de boodschap goed voor ogen te houden (het blijven beleidsfilms). Ook belangrijk; langer dan 1,5 minuut is niet wenselijk (‘very short movies’).

Aan de slag Het filmteam gaat aan de slag. Daarna zijn er twee opties: de beelden worden zelf gemonteerd, via Imovie. Of onze regisseur gaat zelf even aan de slag (in de praktijk het vaakst toegepast). De resultaten zijn verrassend, erg verrassend zelfs. Teams slaan spontaan aan het spelen. Natuurlijk; het wordt schooltoneel, maar dat mag de pret echt niet drukken. Al snel worden ook onschuldige buitenstaanders in het filmspel betrokken, altijd bezienswaardig.

Geen radio Wat altijd lukt, zij het wel na enige aandrang vooraf, is dat de bijna onvermijdelijke ’talkin heads’ toch vermeden worden. Film is nu eenmaal geen geïllustreerde radio. We zien wel leuke beeldspraak. Stop met elkaar bevechten (we zien dartelende eendjes in het water), werk samen (beelden van een bouwplaats), laat de kennis stromen (het water klotst). Het is niet briljant, maar werkt wel!

Comfortzone De makers voelen het zelf maken van een IPad-Movie als een grote overwinning, als een fijne stap uit de comfortzone. Dat is veel waard. Heel veel waard. Het levert ook nog eens authentieke ‘beleidsdocumentjes’ op. Er valt (nog) meer te halen, uit deze formule. Wij houden u op de hoogte!